Oma's tulband
De lekkerste tulband die ik ken én naar een oud recept van wijlen onze lieve oma. Een pronkstuk met de feestdagen!
Klaar in
15min
Bereidingstijd
1u 20min
Wachttijd
30min
Galerij
Categorie: | De thuisbakkerij |
Ingrediënten
Voor
1
Partij(en)
300 gram roomboter |
250 gram suiker |
8 gram vanillesuiker (1 zakje of zelfgemaakt) |
3 stuks eieren |
1 theelepel citroensap (ongeveer 10 druppels) |
1 mespunt zout |
350 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd |
6 eetlepels melk |
250 gram rozijnen |
Oma's tulband Werkwijze
- Verwarm de oven NIET voor.
- Klop de boter romig.
- Voeg hier in delen de suiker en vanillesuiker aan toe.
- Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen.
- Voeg het citroensap en de mespunt zout toe en klop er doorheen.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel in delen toe en klop steeds goed door.
- Voeg 4-6 eetlepels melk toe, totdat het beslag traag van de lepel valt.
- Spatel tot slot de rozijnen erdoor.
- Vet een tulbandvorm in en bestrooi deze met bloem.
- Schep het beslag in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.
- Zet de tulbandvorm op een rooster onderin de oven. Zet de oven aan op 150-175 graden (voor mijn oven was 155 graden perfect). Bak de tulband in ongeveer 80 minuten gaar.
- Laat de tulband met een open ovendeur ongeveer 10 minuten afkoelen. Zet vervolgens de tulbandvorm op het aanrecht en laat daar verder op kamertemperatuur komen.
- Wanneer de tulband is afgekoeld plaats je een groot (taart)bord op de vorm. Keer de vorm om, stort de tulband op het bord en verwijder de vorm.
- Bestrooi met poedersuiker voor een feestelijk effect.
Opmerkingen
Volgens het originele recept hoort er ook 50 gram sukade in. Deze heb ik zelf achterwege gelaten omdat ik er niet zo van houd, maar voeg het toe als je het lekker vindt!