zuurkool ovenschotel
Wat een heerlijk herfst/wintergerecht is deze zuurkoolschotel. Gemaakt met deze zelfgemaakte zuurkool maar voor een snelle variant koop je zuurkool kant en klaar in de winkel.
Klaar in
30min
Bereidingstijd
15min
Galerij
Categorie: | Hoofdgerechten |
Ingrediënten
Voor
6
Perso(o)n(en)
Ingrediënten
1.5 kilo kruimige aardappels |
1 kilo zuurkool (zelfgemaakt) |
200 gram spekreepjes |
500 gram half om half gehakt |
1 grote ui |
200 gram crème fraiche |
150 mililiter (halfvolle) melk |
1 grote eetlepel mosterd |
1 naar smaak peper en zout |
30 gram roomboter |
2 eetlepels paneermeel |
zuurkool ovenschotel Werkwijze
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Schil de aardappelen. Snijd ze in stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar in zout water.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn tot een puree met de mosterd, créme fraiche en melk. Breng op smaak met peper en zout.
- Bak de spekjes uit in een grote koekenpan.
- Snipper de ui en voeg deze toe aan de spekjes. Bak ongeveer 5 minuten.
- Voeg het gehakt toe aan de spekjes en ui en bak het geheel tot het gaar is. Dit duurt 5-10 minuten.
- Voeg de zuurkool toe aan het spek-gehakt-ui mengsel en meng dit door elkaar. Breng op smaak met peper. Zout is niet nodig vanwege de zoute spekjes.
- Vet een ovenschaal in en doe het zuurkoolmengsel in de ovenschaal.
- Verdeel de aardappelpuree over de zuurkool.
- Strooi de paneermeel gelijkmatig over de aardappelpuree.
- Verdeel de klontjes roomboter over de paneermeel.
- Zet de schaal 15-20 minuten in de oven tot de paneermeel goudbruin is.
- Eet smakelijk!
Opmerkingen
-Deze ovenschotel is makkelijk een dag van te voren of in de ochtend te maken. Verwarm de schaal in de avond 30 minuten op 150 graden. Zet de oven daarna op 180 graden en bak nog 15 minuten.
-Het was al schemerig toen ik de foto's nam. Deze zijn niet zo goed gelukt maar de ovenschotel wel hoor, heerlijk!