basisrecept zuurkool maken
Heb je wel eens zelf zuurkool gemaakt? Echt makkelijk om te maken en erg lekker als deze klaar is. Het moeilijkste is het wachten tot de zuurkool klaar is. Maak er daarna een lekkere salade, stamppot of ovenschotel van.
30min
Galerij
Categorie: | Hoofdgerechten |
Ingrediënten
Ingrediënten
2 stuks witte kool |
4 stuks laurierblad |
5 gram per kilo jeneverbes |
5 gram per kilo mosterdzaad |
5 gram per kilo karwijzaad |
1 lepel zwarte peperkorrels |
basisrecept zuurkool maken Werkwijze
- Zorg dat je schoon werkt als je gaat fermenteren. Heb schone, uitgekookte weckpotten van 1 liter klaar staan om de kolen in te fermenteren of gebruik een speciale zuurkoolpot.
- Verwijder de buitenste bladeren van de kolen. Leg deze even apart voor later.
- Snijd de kolen in dunne reepjes. Ik gebruik hiervoor mijn keukenmachine
- Weeg de kool goed. Voor elke 100 gram kool voeg je 1,5 gram keukenzout toe. Mijn 2 kolen wogen 2 kilo. Ik heb er ongeveer 30 gram zout aan toegevoegd.
- Meng de kool en het zout met je handen door elkaar. Geef de kool een stevige massage. Laat het geheel daarna 30 minuten staan. De kool verliest hierdoor vocht.
- Voeg het mosterdzaad, de jeneverbessen, peperkorrels, laurierblaadjes en karwijzaad toe en Meng met je handen nogmaals goed door elkaar.
- Doe het mengsel in de pot(ten) en druk de kool goed aan. Voeg ook wat vocht van de kool toe aan de pot. De kool moet onder water staan.
- Vul de pot tot ca. 5 centimeter onder de rand.
- Leg een opgevouwen blad van de kool op het geheel.
- Vul een plastic zakje met water en leg dit op het blad. Op deze manier blijft de kool onder water staan wat nodig is om schimmelvorming te voorkomen.
- Sluit nu de pot af. Laat de potten ca. 2 weken fermenteren bij kamertemperatuur. Zet ze daarna in de koelkast en laat ze nog ongeveer 6 weken staan.
- Je zuurkool is klaar om te verwerken. Verwijder de laurierblaadjes, peperkorrels en jeneverbessen voor dat je de zuurkool verwerkt.
Opmerkingen
-Je kan de zuurkool erg lang bewaren als je deze koel (in de koelkast) weg zet. Tussen de 6 en 12 maanden moet wel lukken. Ruik en proef om te kijken of de zuurkool nog goed is als je deze lang hebt bewaard.
-Op de foto's zie je mijn zuurkool die ik na de fermentatie in een pot heb gedaan om in de koelkast te bewaren. Mijn fermentatie doe ik in een zuurkoolpot. Als deze klaar is doe ik de zuurkool in een weckpot welke ik in de koelkast zet tot gebruik.
-Je kan zuurkool ook maken van spitskool of rode kool. Varieer er lekker op los!
Vergelijkbare Recepten
Beoordelingen 5/5
Leuk recept, eenvoudig en snel te maken, nu even wachten om de smaak te proeven….
04 dec 2022