Hete bliksem ovenschotel

Hete bliksem: een oeroud recept. Deze variant, een ovenschotel met vegetarisch gehakt, is een heerlijk combi van zoete en hartige kruiden. Lekker op koude herfstdagen!

Klaar in

10min

Bereidingstijd

50min

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerechten

Ingrediënten

Voor 4 Perso(o)n(en)

1 kg aardappels, kruimig
1 kg appels, de helft zoet en de helft zuur (bijv. Jonagold en Goudreinet)
300 gram (vegetarisch) gehakt
1 stuks ui
2 tenen knoflook
1 el mosterd
1 snuf peper, naar smaak
0.5 el kaneel
0.5 el suiker, optioneel
2 el paneermeel
30 gram roomboter, in blokjes

Hete bliksem ovenschotel Werkwijze

    • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    • Houd 1 appel apart voor de garnering.
    • Schil de aardappels en de overige appels, snijd in stukken en doe ze samen in een pan. Doe hier een laagje water in, breng aan de kook en kook de aardappels en appels samen in 15-20 minuten zacht en gaar. Giet dan af en stamp tot een puree.
    • Breng de puree op smaak met de kaneel en eventueel de suiker.
    • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
    • Verhit wat olie in een wok of koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
    • Voeg het (vegetarische) gehakt toe en bak rul.
    • Kruid het gehaktmengsel met de mosterd en peper naar smaak.
    • Bouw de ovenschotel op: doe onderin de ovenschaal het gehaktmengsel en schep hier de (aard)appelpuree bovenop. Strijk glad.
    • Strooi de paneermeel over de ovenschotel en verspreid de blokjes roomboter er overheen.
    • Snijd de overgebleven appel in (halve) ringen en bekleed de ovenschotel dakpansgewijs hiermee.
    • Zet de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in de oven tot de appelringen lekker zacht zijn.

Opmerkingen

Wist je dat.... Hete bliksem zo heet, omdat appels heel lang warm blijven en je daarmee makkelijk je mond kan verbranden!

Wees de eerste om een beoordeling te schrijven