Pannenkoeken basisrecept

Pannenkoeken... altijd een hit bij jong en oud! Gebruik je regelmatig een kant en klare mix? Dat is nergens voor nodig! Met enkel bloem, eieren en melk maak je de lekkerste pannenkoeken die er zijn! 

Voorbereidingstijd

Koken

Deel dit recept

Categorie: De thuisbakkerij

Ingrediënten

Voor 12 Batch(es)

5 stuks eieren
500 gram bloem
1 liter melk
50 gram roomboter/margarine

Bereidingswijze

 1. De verhouding van pannenkoeken is altijd 1:1:2. Dat wil zeggen: 1 ei, 100 gram bloem en 200 ml melk. Met deze verhoudingen kun je eenvoudig de hoeveelheid aanpassen aan hoeveel pannenkoeken je wilt bakken. Dit recept is goed voor ongeveer 12-14 pannenkoeken.
 2.  
  • Doe de eieren, bloem en melk in een beslagkom en mix dit door elkaar met een garde of handmixer.
  • Smelt een klontje boter (of margarine) in een koekenpan.
  • Schep met een soeplepel een hoopje beslag in de koekenpan, terwijl je de pan een beetje ronddraait, zodat het beslag goed verdeeld wordt over de bodem van de pan.
  • Laat de pannenkoek aan de onderkant gaar bakken. 
  • Wanneer de pannenkoek bovenop droog is, is het tijd om deze om te draaien. 
  • Bak de andere kant nog tot deze ook mooi bruin is. 
  • Haal de pannenkoek uit de pan en herhaal deze stappen tot het beslag op is.
 3.  
 4. Zin in variatie? Kijk hieronder bij opmerkingen!
 5.     

Notes

Dit recept is een prima basisrecept, maar als er ergens veel variaties voor te verzinnen zijn, is het wel voor pannenkoeken!

Pannenkoeken kunnen zowel hartig als zoet gemaakt worden. Denk hierbij aan spek (eerst uitbakken) of kaas, het toevoegen van rozijnen, stukjes appel of banaan of serveren met een bolletje ijs. 

Ook kan het beslag een lekker smaakje krijgen door bijvoorbeeld het toevoegen van kaneel, koekkruiden of Italiaanse kruiden. 

Houd je van luchtige pannenkoeken? Je kan hiervoor de melk vervangen door karnemelk of de bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel. De pannenkoeken worden dan wat luchtiger en voller.

Be the first to post a review