Lasagne met lekker veel groente

Lasagne is bij ons thuis favoriet! Iedereen vindt het lekker en is goed voor te bereiden. Het staat dan ook regelmatig op tafel. 

Lekker met een tomatensalade erbij. 

Voorbereidingstijd

Koken

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerechten

Ingrediënten

Voor 6 Person(s)

ingredienten

1 stuks ui
2 tenen knoflook
1 stengel prei
1 stuks aubergine
1 stuks courgette
250 gram champignons
1 stuks winterpeen
500 mililiter passata
450 gram tomatenblokjes (blik)
140 gram tomatenpuree
20 gram verse Italiaanse kruiden
1 stuks (runder) bouillonblokje
1 naar smaak peper en zout
250 gram spekblokjes of reepjes
300 gram (runder) gehakt
2 eetlepels olijfolie
250 gram (volkoren) lasagnebladen

Bechamelsaus

50 gram roomboter (of margarine)
50 gram (spelt) bloem
500 mililiter melk
1 stuks bouillonblokje (naar smaak)
1 naar smaak peper en zout

Bereidingswijze

    • Verwarm in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie en bak hierin de gesneden champignons aan tot ze goudbruin zijn. Breng de champignons op smaak met peper en zout. 
  1.  
    • Verwarm de andere eetlepel olie in een grote pan. 
    • Bak de spekblokjes op laag vuur aan in de olie. 
    • Maak de winterpeen schoon en snijd deze in blokjes. Voeg deze toe bij de spekjes. Bak dit op laag tot middelhoog vuur ca. 5 minuten aan. 
    • Snipper de ui en voeg dit toe aan het spek-wortelmengsel.
    • Voeg het gehakt toe en bak het geheel 5 minuten tot het gehakt gaar is. 
    • Snijd de aubergine in blokjes en bak ook dit 5 minuten mee. 
    • Snijd intussen de prei in ringen, de courgette in blokjes en hak de knoflook en de kruiden fijn. Voeg dit toe aan het geheel en bak tot de groente gaar zijn. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. 
    • Voeg de gebakken champignons toe aan het geheel. 
    • voeg de tomatenpuree toe en bak 1-2 minuten mee.
    • Voeg de tomatenblokjes, het bouillonblokje en de passata toe en breng aan de kook. Laat de saus 10-15 minuten op laag vuur doorkoken. 
    • Breng daarna op smaak met peper en eventueel wat zout. 
  2. Als de saus aan het doorkoken is heb je tijd om de bechamelsaus te maken. 
    • Smelt in een steelpan de boter
    • Voeg de bloem toe en roer dit goed door met een garde. Bak de bloem 1-2 minuten rustig aan.
    • Voeg de koude melk en het bouillonblokje toe en breng het geheel al roerende aan de kook. Laat dit 5-minuten koken. Zorg dat je goed blijft roeren. Bechamelsaus kan makkelijk aanbranden. 
  3. Nu kan de lasagne opgebouwd worden. Vet een grote ovenschaal licht in en bedek de bodem met een laag tomatensaus.  
  4.  
  5. Bedek de tomatensaus met een laagje bechamelsaus
  6. Leg hierop de (volkoren) lasagnebladen
  7. Herhaal deze stappen tot de schaal vol is. Eindig met een laag tomatensaus en bechamelsaus. Bedek het geheel met geraspte kaas en zet de schaal in de oven. Bak deze in ca. 45 minuten op 200 graden. 
  8. Laat de lasagne 5 minuten staan voordat je deze aan snijd. 

Notes

-Liever een dagje vegetarisch? Vervang dan de spekjes en het gehakt door vega rulstukjes of tofu rulstukjes. Ook erg lekker!

-Lasagne is goed vooraf te bereiden. Je kan de lasagne tot 2 dagen van te voren zo ver klaarmaken dat je hem alleen nog maar hoeft af te bakken. Ideaal voor de drukke dagen. 

Be the first to post a review