Plaattaart met pompoen en bietjes

Pompoen en rode bietjes gaan erg goed samen. Voeg daar nog kastanjechampignons, walnoten en geitenkaas aan toe en je hebt een heerlijke plaattaart!

Voorbereidingstijd

Koken

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerechten

Ingrediënten

Voor 4 Person(s)

1 stuks kant en klaar bladerdeeg (of 8 plakjes bladerdeeg uit de diepvries, ontdooid)
1 stuks flespompoen
1 stuks blokje groentebouillon
125 gram crème fraîche
1 takje rozemarijn
250 gram rode bietjes, gekookt
125 gram kastanjechampignons
40 gram walnoten
150 gram zachte geitenkaas

Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Rol op een bakplaat het deeg uit (op bakpapier) en vouw de randjes een halve centimeter om. (Wanneer je diepvries bladerdeeg gebruikt, bekleed de bodem dan met de 8 plakjes die je goed aan elkaar plakt). Prik gaatjes in het deeg en bak dit 5 minuten in de oven. Hierdoor blijft de bodem straks knapperig als je de taart gaat beleggen.
    • Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Schil de ene helft, snijd in blokjes en zet apart. De andere helft hoef je niet te schillen. Snijd deze in blokjes en doe in een pan. Voeg het bouillonblokje toe en zet de blokjes nét niet onder water. Kook de pompoen in ongeveer 10 minuten gaar. Giet af (vang wat kookvocht op).
    • Pureer de gekookte pompoen en roer hier de crème fraîche aan toe. Roer goed door elkaar en voeg eventueel wat kookvocht toe tot het een mooi smeerbare puree is. 
    • Hak de naaldjes van de rozemarijn fijn. Roer de helft van deze naaldjes door de puree.
    • Schenk de puree op het deeg en smeer dit goed uit. Laat de randen vrij.
    • Verdeel de apart gezette pompoenblokjes over de puree.
    • Snijd de bietjes in blokjes en de kastanjechampignons in kleine stukjes. Verdeel deze ook over de plaattaart.
    • Hak of breek de walnoten grof en verdeel ook over de taart.
    • Verkruimel tot slot de geitenkaas. Verdeel deze ook over de taart. 
    • Zet de taart in de oven en bak in 30 minuten gaar.
    • Strooi, wanneer de plaattaart uit de oven komt, de overige gehakte rozemarijn naaldjes over de plaattaart heen en serveer.

Notes

Zorg dat je de toppings goed in balans hebt. Ik had een hele grote pompoen en heb deze dus niet helemaal gebruikt, anders was er geen plek meer voor de bietjes en champignons. De restjes van deze pompoen heb ik de dag erna in een soep gebruikt!

Heb je na het eten nog plaattaart over? Verwarm deze de dag erna in de oven. Lekker als lunch! 

Be the first to post a review