Lasagne met linzen
Deze lasagne is een heerlijke vegetarische variant op de klassieke lasagne bolognese. Samen met de romige bechamelsaus is dit al snel onze nieuwe klassieker geworden!
Klaar in
20min
Bereidingstijd
30min
Galerij
Categorie: | Hoofdgerechten |
Ingrediënten
Voor
4
Perso(o)n(en)
Lasagne
1 stuks ui |
1 teen knoflook |
1 stuks prei |
1 stuks courgette |
2 stuks paprika |
90 gram tomatenpuree (klein blikje) |
500 gram gezeefde tomaten |
420 gram linzen (uit blik, uitgelekt) |
90 gram pesto (groen) |
1 pak lasagnebladen |
100 gram Parmezaanse kaas, geraspt |
1 snuf versgemalen zwarte peper (naar smaak) |
1 snuf Italiaanse kruiden (naar smaak) |
Bechamelsaus
50 gram roomboter |
50 gram bloem |
500 ml melk |
Lasagne met linzen Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
- Begin met het maken van de pastasaus met linzen:
- Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Snijd de prei in halve ringen en de courgette en paprika's in kleine blokjes.
- Verhit olijfolie in een pan. Fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de prei toe en bak tot de prei zacht is.
- Voeg dan de courgette toe en bak kort even mee. Voeg de paprikablokjes en de tomatenpuree toe. Roer alles goed door elkaar.
- Voeg de gezeefde tomaten en de uitgelekte linzen toe.
- Roer de pesto door de saus heen. Proef en breng indien gewenst op smaak met versgemalen peper en Italiaanse kruiden.
- Maak dan de bechamelsaus:
- Smelt de boter in een steelpannetje.
- Voeg, als de boter gesmolten is, de bloem toe en roer goed door elkaar.
- Bak de bloem goed aan, de structuur moet wat zanderiger zijn. Door het bakken verdwijnt de bloemige smaak.
- Voeg dan steeds in kleine beetjes de melk toe. Roer steeds heel goed door en voeg pas nieuwe melk toe als de vorige scheut goed is opgenomen. Ga zo door tot je de gewenste dikte van je saus hebt.
- Proef en breng indien gewenst op smaak met versgemalen zwarte peper en Italiaanse kruiden.
- Bouw dan de lasagne op:
- Leg wat lasagnebladen op de bodem van de schaal zodat deze bedekt is.
- Schep hier wat pastasaus op en verdeel dit over de lasagnebladen.
- Leg op de pastasaus weer lasagnebladen en daarop weer pastasaus.
- Ga zo door tot de saus op is. Eindig met een laagje pastasaus.
- Verdeel over deze saus de bechamelsaus.
- Strooi tot slot de geraspte Parmezaanse kaas over de bechamelsaus.
- Zet de ovenschaal in de oven en bak in 30-45 minuten de lasagne gaar. Houd goed in de gaten of de bovenkant niet te hard wordt: als dat gebeurt kan je de schaal afdekken met aluminiumfolie.
Opmerkingen
Dit gerecht is ook gluten- en lactosevrij te maken. Gebruik dan glutenvrije lasagnebladen, vervang de bloem door maïzena en vervang de melk en roomboter door plantaardige boter en sojamelk.