Speculaas koekjes
Speculaas... wie lust het niet? Een heerlijk koekje voor bij de koffie of thee. En omdat ze hun vorm behouden zijn ze ook ideaal om met koek uitsteekvormen te maken!
Klaar in
10min
Bereidingstijd
15min
Wachttijd
1u
Galerij
Categorie: | De thuisbakkerij |
Ingrediënten
Voor
2
Dozijn(en)
200 gram roomboter, op kamertemperatuur |
1 snuf zout |
0.5 stuks citroen, rasp |
230 gram bruine basterdsuiker |
45 ml (karne)melk |
400 gram bloem (+extra om de plank te bestuiven) |
3.5 el speculaaskruiden |
1.5 tl baking soda |
Speculaas koekjes Werkwijze
- Doe alle ingrediënten bij elkaar en kneed deze tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en laat het ongeveer een uur lang op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Kneed het deeg kort door.
- Speculaasplank: bestrooi de plank met wat bloem en druk het deeg in de vorm. Snijd met een scherp mes het overtollige deeg en vlak af. Draai de plank om en sla er voorzichtig op om de speculaas koekjes uit hun vorm te krijgen.
- Koek uitsteekvormen: rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter. Steek de koekjes uit.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 14-17 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.
Opmerkingen
Dit deeg is goed vooraf te maken en te bewaren. Wanneer je het een dag van tevoren maakt, kan je het deeg in de koelkast leggen. De smaken trekken gedurende de nacht lekker in.
Wil je het nog eerder maken? Deeg is goed in te vriezen! Maak het deeg op een rustig moment en vries het in. Haal het de avond voor het maken van de koekjes uit de vriezer en leg het in de koelkast.