Havermout-plaatkoek met appel

Gebak nodig voor veel mensen? Wij hadden laatst een familieweekend en ik maakte deze heerlijke plaatkoek. Goed voor minstens 25 grote stukken! Er werd heerlijk van gesmuld en door de havermout lijkt het ook... een soort van... gezond...

Voorbereidingstijd

Koken

Deel dit recept

Categorie: De thuisbakkerij

Ingrediënten

Voor 1 Batch(es)

250 gram havermout
400 gram bloem
1 zakje bakpoeder (16g)
400 gram lichte basterdsuiker
400 gram roomboter (op kamertemperatuur)
2 theelepels kaneel
1 eetlepel suiker
6 stuks appel
1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 180 graden boven-onderwarmte.
    • Zorg dat de boter goed zacht is (op kamertemperatuur of licht gesmolten).
    • Doe de havermout, bloem, bakpoeder, basterdsuiker en roomboter in een grote kom en kneed dit door elkaar totdat het goed gemengd is. Het is wat kruimelig en plakkerig als het goed is.
    • Schil de appels en snijd deze in stukjes.
    • Meng de kaneel, suiker en citroensap door de appelstukjes.
    • Bekleed een bakplaat (ongeveer 30x40cm) met bakpapier. Beleg de bakplaat met ongeveer tweederde van het havermoutmengsel en druk het mooi plat (eventueel met de achterkant van een lepel, maar kan ook gewoon met je vingers). 
    • Verdeel de appelstukjes over het deeg, laat daarbij aan de randen ongeveer een halve centimeter vrij.
    • Kruimel het overige havermoutmengsel hier overheen.
    • Zet de bakplaat voor 30 tot 35 minuten in de oven. 
    • Even laten afkoelen en dan... Snijd de plaatkoek in stukken zo groot als je zelf wilt en smullen maar!

Notes

Dit recept is natuurlijk helemaal niet gezond met al deze boter en suiker, maar wel heel lekker! Eigenlijk lijkt de plaatkoek op een simpele appelkruimeltaart. Je kan het natuurlijk aanpassen door eventueel rozijnen of noten toe te voegen. 

Wil je helemaal wat anders? Probeer dan ander fruit! Zeker door het gebruik van diepvriesfruit kan je hier naar hartenlust variëren. 

Be the first to post a review