Drie in de pan

Drie in de pan zijn kleine pannenkoekjes die, zoals de naam al zegt, met 3 tegelijk in de pan worden gebakken. Dit beslag loopt niet uit en daardoor worden de pannenkoekjes kleiner en dikker. Hier thuis vinden de kinderen het meer een kruising tussen een krentenbol en een oliebol. Samen met poedersuiker en rood fruit een ideale traktatie voor bij de brunch, als tussendoortje of als origineel nagerecht!

Klaar in

10min

Bereidingstijd

10min

Wachttijd

1u

Deel dit recept

Categorie: Ontbijt De thuisbakkerij Nagerechten

Ingrediënten

Voor 9 Portie(s)

50 gram rozijnen
50 gram krenten
7 gram gedroogde gist (1 zakje)
200 ml melk, lauwwarm
200 gram bloem
1 snuf zout

Drie in de pan Werkwijze

    • Week de rozijnen en krenten (Geen krenten in huis? Met alleen rozijnen kan het ook!) ongeveer 10 minuten in een kom warm water.
    • Los de gist op in 100ml van de lauwwarme melk.
    • Doe de bloem in een kom. Voeg hier het zout, het losgeklopte ei en de gistmelk aan toe en mix goed door elkaar.
    • Meng er dan de resterende melk door tot een heel dik beslag (lijkt bijna op deeg) en roer tot slot de uitgelekte rozijnen en krenten er door.
    • Hang een theedoek over de kom en laat het beslag een uurtje rusten. Het mengsel gaat nu gisten.
    • Verwarm wat roomboter/margarine in een koekenpan en bak hierin 3 pannenkoekjes tegelijk. Ik gebruikte 2 lepels om hoopjes beslag in de pan te doen en deze met de lepels een beetje uit elkaar te halen. 
    • Keer regelmatig zodat beide kanten mooi bruin worden.
    • Serveer met bijv. poedersuiker, stroop, rood fruit of ahornsiroop.
    • Varieer ook eens met stukjes appel door het beslag!

Opmerkingen

Rembrandt van Rijn heeft in 1635 een ets gemaakt die 'de koekenbakster' heet. Hierop is duidelijk te zien dat 'drie in de pan' een oerhollands gerecht is!

Wees de eerste om een beoordeling te schrijven