Drie in de pan
Drie in de pan zijn kleine pannenkoekjes die, zoals de naam al zegt, met 3 tegelijk in de pan worden gebakken. Dit beslag loopt niet uit en daardoor worden de pannenkoekjes kleiner en dikker. Hier thuis vinden de kinderen het meer een kruising tussen een krentenbol en een oliebol. Samen met poedersuiker en rood fruit een ideale traktatie voor bij de brunch, als tussendoortje of als origineel nagerecht!
Klaar in
10min
Bereidingstijd
10min
Wachttijd
1u
Galerij
Categorie: | Ontbijt De thuisbakkerij Nagerechten |
Ingrediënten
Voor
9
Portie(s)
50 gram rozijnen |
50 gram krenten |
7 gram gedroogde gist (1 zakje) |
200 ml melk, lauwwarm |
200 gram bloem |
1 snuf zout |
Drie in de pan Werkwijze
- Week de rozijnen en krenten (Geen krenten in huis? Met alleen rozijnen kan het ook!) ongeveer 10 minuten in een kom warm water.
- Los de gist op in 100ml van de lauwwarme melk.
- Doe de bloem in een kom. Voeg hier het zout, het losgeklopte ei en de gistmelk aan toe en mix goed door elkaar.
- Meng er dan de resterende melk door tot een heel dik beslag (lijkt bijna op deeg) en roer tot slot de uitgelekte rozijnen en krenten er door.
- Hang een theedoek over de kom en laat het beslag een uurtje rusten. Het mengsel gaat nu gisten.
- Verwarm wat roomboter/margarine in een koekenpan en bak hierin 3 pannenkoekjes tegelijk. Ik gebruikte 2 lepels om hoopjes beslag in de pan te doen en deze met de lepels een beetje uit elkaar te halen.
- Keer regelmatig zodat beide kanten mooi bruin worden.
- Serveer met bijv. poedersuiker, stroop, rood fruit of ahornsiroop.
- Varieer ook eens met stukjes appel door het beslag!
Opmerkingen
Rembrandt van Rijn heeft in 1635 een ets gemaakt die 'de koekenbakster' heet. Hierop is duidelijk te zien dat 'drie in de pan' een oerhollands gerecht is!