Afrikaanse Potjikos
Dit jaar sluiten we af in Zuid- Afrika! Hiervoor maakte ik een heerlijke potjikos. Een stoofschotel met groente kruiden en vlees. Ik koos voor een rundvlees. Er bestaan ook andere varianten maar rundvlees vond ik in dit seizoen een lekkere keuze. De potjikos maakte ik in de slowcooker maar kan natuurlijk ook gemaakt worden in een stoofpan.
Galerij
Categorie: | Hoofdgerechten |
Ingrediënten
Voor
6
Perso(o)n(en)
Ingrediënten
1.5 kilo riblappen |
3 eetlepels bloem |
2 stuks ui |
3 tenen knoflook |
400 gram winterpeen |
2 stengels bleekselderij |
1 stuks flespompoen |
4 stuks vastkokende aardappelen |
1 stuks runderbouillonblokje |
150 mililiter sinaasappelsap |
100 mililiter water |
1 eetlepels bruine suiker |
0.5 eetlepels gemalen komijn |
1 eetlepels gedroogde tijm |
1 naar smaak peper en zout |
30 gram roomboter |
Afrikaanse Potjikos Werkwijze
- Zo maak je deze lekkere potjikos:
- Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe de blokjes vlees in een plastic zip zakje.
- Voeg de eetlepels bloem, peper en zout toe en hussel goed door elkaar.
- Verhit de boter en olie in een pan en bak het vlees in 2 of 3 delen rondom kort bruin. Doe het vlees in de slowcooker. Laat het bakvet in de pan zitten.
- Snipper de uien.
- Hak de knoflooktenen fijn.
- Bak de uien en knoflook in de pan waar net het vlees in gebakken is 3 tot 4 minuutjes. voeg eventueel wat extra boter en/ of olie toe. Doe de uien bij het vlees.
- Maak de wortels schoon en snijd deze in stukjes.
- Maak de flespompoen schoon en snijd deze in blokjes
- Snijd de stengels bleekselderij fijn.
- Schil de aardappelen en snijd deze in grove stukken.
- Leg alle groenten bovenop het vlees.
- Verkruimel het bouillonblokje over het geheel
- Voeg de bruine suiker, de komijn en de tijm toe en roer goed door
- Voeg het water en de sinaasappelsap toe. Doe de deksel erop en zet de slowcooker aan voor 8 uur.
- Roer het geheel 3-4 keer door tijdens het koken. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer met gekookte rijst.
- Bestrooi het gerecht met platte peterselie.
- Eet smakelijk!
Opmerkingen
Geen slowcooker? Maak dit gerecht dan in een stoofpan. Volg de stappen zoals beschreven maar gebruik een braadpan met dikke bodem. Stoof het gerecht hierin in ca. 4 uur gaar. Het kan zijn dat je wat meer vocht nodig hebt. Voeg dan wat extra water toe.