köttbullar Zweedse gehaktballetjes

We zijn deze maand in Zweden! De meeste mensen die ooit bij de blauw, gele Zweedse winkel zijn geweest kennen ze vast wel; de Zweedse gehaktballetjes. En ....... die kan je dus ook heel goed zelf maken! Lekker dat ze zijn! Geef er een heerlijke cranberrysaus en gebakken aardappeltjes bij en geniet!

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerechten

Ingrediënten

Voor 4 Partij(en)

Ingrediënten gehaktballetjes

1 stuks ui
2 tenen knoflook
75 gram panko
100 mililiter slagroom
500 gram rundergehakt
500 gram half om half gehakt
1 theelepel gemalen piment
1 eetlepel gedroogde dille
1 theelepel nootmuskaat
1 naar smaak zout en peper

Ingrediënten roomsaus

50 gram roomboter
50 gram bloem
200 mililiter slagroom
500 mililiter runderbouillon
0.5 eetlepel fijne mosterd
1 eetlepel worcestershire sauce
1 naar smaak zout en peper

köttbullar Zweedse gehaktballetjes Werkwijze

  1. Zo maak je deze Zweedse balletjes:
    • Snipper de ui zo fijn mogelijk. 
    • Pers de tenen knoflook.
    • Hak de platte peterselie fijn. 
    • Meng het gehakt met de ui, knoflook, panko, slagroom, ei, gemalen piment, gedroogde dille, nootmuskaat en gehakte peterselie. Breng het geheel op smaak met peper en zout. 
    • Maak je handen nat, dan gaat het draaien van de balletjes beter. Draai met natte handen balletjes van ongeveer een golfbal groot. 
    • Laat de balletjes 30-60 minuten opstijven in de koelkast. 
    • Verhit de roomboter in een pan met dikke bodem. Ik gebruikte hiervoor een gietijzeren braadpan. Bak de balletjes rondom bruin. Dit kan je het beste in 2 of 3 delen doen. De balletjes hoeven nog niet gaar te zijn, alleen rondom bruin gebakken. Schep de balletjes uit de pan en leg ze op een bord. 
  2. Nu gaan we verder met de room saus. 
    • Verhit in de pan waar de balletjes in gebakken zijn de 50 gram roomboter. 
    • Voeg de bloem toe en roer met een garde 2-3 minuten goed door. 
    • Doe de bouillon erbij en roer met een garde tot een glad geheel. Breng aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. 
    • voeg de slagroom, mosterd en worcestershire sauce toe en breng weer zachtjes aan de kook. 
    • Breng op smaak met peper en zout. 
    • Voeg de gebakken gehaktballetjes toe en laat ze in ongeveer 10 minuten gaar worden in de saus.
  3. Serveer met gebakken aardappeltjes of frietjes en cranberrysaus!
  4. Eet smakelijk!
  5.  
  6.  

Wees de eerste om een beoordeling te schrijven