köttbullar Zweedse gehaktballetjes
We zijn deze maand in Zweden! De meeste mensen die ooit bij de blauw, gele Zweedse winkel zijn geweest kennen ze vast wel; de Zweedse gehaktballetjes. En ....... die kan je dus ook heel goed zelf maken! Lekker dat ze zijn! Geef er een heerlijke cranberrysaus en gebakken aardappeltjes bij en geniet!
Galerij
Categorie: | Hoofdgerechten |
Ingrediënten
Voor
4
Partij(en)
Ingrediënten gehaktballetjes
1 stuks ui |
2 tenen knoflook |
75 gram panko |
100 mililiter slagroom |
500 gram rundergehakt |
500 gram half om half gehakt |
1 theelepel gemalen piment |
1 eetlepel gedroogde dille |
1 theelepel nootmuskaat |
1 naar smaak zout en peper |
Ingrediënten roomsaus
50 gram roomboter |
50 gram bloem |
200 mililiter slagroom |
500 mililiter runderbouillon |
0.5 eetlepel fijne mosterd |
1 eetlepel worcestershire sauce |
1 naar smaak zout en peper |
köttbullar Zweedse gehaktballetjes Werkwijze
- Zo maak je deze Zweedse balletjes:
- Snipper de ui zo fijn mogelijk.
- Pers de tenen knoflook.
- Hak de platte peterselie fijn.
- Meng het gehakt met de ui, knoflook, panko, slagroom, ei, gemalen piment, gedroogde dille, nootmuskaat en gehakte peterselie. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
- Maak je handen nat, dan gaat het draaien van de balletjes beter. Draai met natte handen balletjes van ongeveer een golfbal groot.
- Laat de balletjes 30-60 minuten opstijven in de koelkast.
- Verhit de roomboter in een pan met dikke bodem. Ik gebruikte hiervoor een gietijzeren braadpan. Bak de balletjes rondom bruin. Dit kan je het beste in 2 of 3 delen doen. De balletjes hoeven nog niet gaar te zijn, alleen rondom bruin gebakken. Schep de balletjes uit de pan en leg ze op een bord.
- Nu gaan we verder met de room saus.
- Verhit in de pan waar de balletjes in gebakken zijn de 50 gram roomboter.
- Voeg de bloem toe en roer met een garde 2-3 minuten goed door.
- Doe de bouillon erbij en roer met een garde tot een glad geheel. Breng aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.
- voeg de slagroom, mosterd en worcestershire sauce toe en breng weer zachtjes aan de kook.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de gebakken gehaktballetjes toe en laat ze in ongeveer 10 minuten gaar worden in de saus.
- Serveer met gebakken aardappeltjes of frietjes en cranberrysaus!
- Eet smakelijk!