Tarte tatin
Een klassiek Frans nagerecht... een krokante bodem met heerlijke karamelappels er bovenop. Super lekker met een bolletje ijs erbij!
Klaar in
15min
Bereidingstijd
20min
Wachttijd
15min
Galerij
Categorie: | De thuisbakkerij Nagerechten |
Ingrediënten
Voor
8
Perso(o)n(en)
100 gram suiker |
50 gram roomboter |
4 stuks appel |
1 stuks kant en klaar bladerdeeg / 8 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid |
Tarte tatin Werkwijze
- Vet een dichte bakvorm in en zet opzij.
- Verwarm de oven voor op 225 graden boven onder warmte.
- Verdeel de suiker over de bodem van een (koeken)pan en verwarm op laag vuur tot de suiker is gesmolten.
- Roer de boter hierdoor heen en zorg dat het goed gemengd is en er geen klontjes meer zijn.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in plakken van ongeveer 1 cm dik.
- Doe de karamel in de bakvorm en leg hier dakpansgewijs de plakken appel op.
- Rol het bladerdeeg uit en dek hiermee de appel helemaal af. Stop aan de zijkanten het deeg goed in de vorm.
- Bak in de oven in ongeveer 20 minuten gaar.
- Haal uit de oven en laat even staan.
- Kies een (snij)plank of taartstandaard uit, zet die op de vorm en draai in 1 keer de vorm om. Pas op, want de karamel is heet!!! Het is heel normaal als er wat karamel langs druppelt, het mooie van tarte tatin is dat het er rommelig uit mag zien.
- Laat nog even staan en serveer de tarte tatin lauw warm, het liefst met een bolletje vanille ijs erbij.
Opmerkingen
Tarte tatin moet echt gebakken worden in een dichte bakvorm, want anders gaat het lekken. Dat is ook de reden waarom ik deze heb gemaakt in mijn brownievorm, want dat was de enige dichte bakvorm die ik had!