Bougatsa

Bougatsa is Grieks gebak gemaakt van filodeeg met een custard/griesmeel vulling. Het wordt daar vaak als nagerecht gegeten, maar kan ook prima als gebakje bij de koffie. Behalve dat het super lekker is, is het ook nog eens heel makkelijk te maken!

Klaar in

15min

Bereidingstijd

30min

Wachttijd

10min

Deel dit recept

Categorie: De thuisbakkerij Nagerechten

Ingrediënten

Voor 6 Perso(o)n(en)

100 gram witte basterdsuiker
100 gram griesmeelpudding met vanillesmaak
3 el maïzena
1 stuks vanillestokje, merg
2 stuks eieren
500 ml volle melk
4 stuks vellen filodeeg
100 gram roomboter, gesmolten
2 el poedersuiker
0.5 el kaneel

Bougatsa Werkwijze

    • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
    • Doe de basterdsuiker, griesmeel, maïzena en het merg van het vanillestokje in een grote kom en roer door elkaar.
    • Voeg hier de eieren en de melk aan toe en klop goed door elkaar met een garde.
    • Giet dit mengsel in een pan en breng het langzaam aan de kook, blijf met de garde roeren.
    • Neem de pan van het vuur wanneer het mengsel ingedikt is, giet het mengsel in een kom en laat afkoelen (ongeveer 15-20 minuten). Roer af en toe door met de garde.
    • Vet een springvorm van 24 cm in.
    • Kwast een vel filodeeg in met gesmolten boter en leg er een tweede vel bovenop. Ga zo door totdat je 4 lagen hebt. Leg de filodeeg vellen in de springvorm en druk de bodem en zijkanten zachtjes aan.
    • Giet de griesmeelpudding op het deeg.
    • Vouw de punten van het deeg naar binnen. Bestrijk ze nogmaals met wat gesmolten boter.
    • Bak de bougatsa in 25-30 minuten goudbruin in de oven.
    • Laat even afkoelen.
    • Meng de poedersuiker met het kaneel en strooi dit over de bougatsa heen. (Ik gebruik hier altijd een theezeefje voor).
    • Eet smakelijk!

Opmerkingen

Lekker in combinatie met vers rood fruit zoals aardbeien of frambozen.

Wees de eerste om een beoordeling te schrijven