Griekse kofta

Het is juni, dat betekent een nieuwe maand! Deze keer gaan we op bezoek in Griekenland! Daar maken ze zulke lekkere gerechten zoals deze kofta; heerlijke gehaktballetjes in tomatensaus. Serveer er (parel) couscous of rijst bij en wat geroosterde aubergine en tzatziki en je hebt een heerlijke maaltijd! En het is echt niet veel werk! Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. Het meeste van wat je nodig hebt heb je wel in je keukenkastje staan.  Kook ze!

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerechten

Ingrediënten

Voor 5 Person(s)

Ingrediënten kofta

500 gram half om half gehakt
1 stuks ei
2 theelepels gemalen kaneel
2 theelepels gemalen komijnzaad
2 theelepels gerookt paprikapoeder
0.5 theelepel nootmuskaat
2 stuks ui
2 tenen knoflook
2 theelepels gedroogde oregano
2 takjes verse oregano
50 gram paneermeel (of panko)
2 blikken tomatenblokjes
2 eetlepels balsamicoazijn
3 stuks aubergine
6 eetlepels olijfolie om in te bakken
1 naar smaak peper en zout
400 gram parelcouscous (of rijst of gewone couscous)

Ingrediënten tzatziki

1 stuks komkommer
1 eetlepel zout
300 gram Griekse yoghurt (10% vet)
20 gram verse dille
2 kleine teentjes knoflook (of 1 grote)
1 naar smaak zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Zo maak je deze heerlijke kofta:
    • Snipper het kleinste uitje heel fijn en doe ik een kom.
    • Doe het gehakt erbij.
    • voeg 1 theelepel komijn, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, de nootmuskaat en 2 theelepels gedroogde oregano toe. Breng op smaak met peper en zout. 
    • Voeg ook de paneermeel en het eitje toe.
    • Meng met je handen goed door elkaar en draai er vervolgens ovale balletjes van. Leg de op een bord en laat ze afgedekt in de koelkast ongeveer 1 uur opstijven. 
  2.  
  3. Begin in de tussentijd alvast de de aubergines: 
    • Verwarm de oven voor op 210 graden.
    • Snijd de aubergines in plakken en bestrijk ze met olijfolie aan beide kanten. 
    • Leg ze op een bakplaat en bestrooi met peper en zout en leg op elke plakje een beetje paneermeel of panko. 
    • Bak 15 minuten in de oven. Haal de plaat uit de oven en keer de plakjes aubergine. Bestrooi ook deze kant met peper en zout en paneermeel of panko en bak nog eens 15 minuten. 
    • Zet de oven uit en laat de aubergines in de oven staan tot de rest van het gerecht klaar is en je het serveert. 
  4. Als de aubergines in de oven zitten gaan we verder met de gehaktballen en saus:
    • Verhit de olijfolie in een braadpan op middel tot hoog vuur. Bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin en schep de daarna uit de pan op een bord.
    • Zet het vuur wat lager->middelhoog vuur. 
    • Snipper de andere ui en hak de knoflook fijn.
    • Fruit de ui en knoflook in het achtergebleven bakvet van de gehaktballetjes. 
    • Voeg de overgebleven komijnzaad, kaneel en paprikapoeder toe. Laat dit ongeveer 1 minuut meebakken tot de geuren vrijkomen. 
    • Doe de blikken tomatenblokjes erbij en breng zachtjes aan de kook. Leg de takjes oregano in de saus. 
    • Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze in 20-30 minuten verder garen in de saus zonder deksel op de pan. De saus kookt zachtjes door. 
    • Zet het vuur uit, haal de takjes oregano eruit en roer de balsamicoazijn door de saus.
    • Breng op smaak met peper en zout en serveer!
  5.  
    • Kook als de aubergines in de oven zitten en de gehaktballetjes staan te pruttelen de couscous/ rijst zoals aangegeven op de verpakking. 
  6. Zo maak je de lekkerste tzatziki:
    • Snijd de komkommer over de helft en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Deze gebruik je verder niet en mogen weg. 
    • Rasp de komkommer boven een kom.
    • Voeg 1 eetlepel zout toe en kneed dit goed door de komkommer. 
    • Laat de komkommer ongeveer 1 uur uitlekken in een zeef.
    • Schep de Griekse yoghurt in een kom.
    • Knijp de knoflookteentjes door een knoflookpers en roer door de yoghurt.
    • knijp de komkommer goed uit en voeg toe aan de yoghurt.
    • Hak de dille fijn (niet de takjes, die zijn niet lekker) en voeg ook toe aan de yoghurt. 
    • Roer het geheel goed door en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper. 
    • Giet er een lepel olijfolie over voor het serveren. 
  7. Eet smakelijk!

Notes

-Je kan de gehaktballen ook alvast in de ochtend maken. Dan hoef je ze alleen nog maar op te warmen in de avond. Lekker makkelijk! En bovendien kunnen de smaken dan lekker intrekken. 

-De tzatziki kan je tot 1 dag van te voren maken. Ook dan kunnen de smaken lekker intrekken en het scheelt je tijd tijdens de avondspits. 

Be the first to post a review