vijgen clafoutis
Nog een beetje in de Franse sferen bakte ik deze keer een clafoutis. Een gebakje dat meestal als nagerecht wordt gegeten en veelal met kersen wordt gemaakt. Ik gaf er mijn eigen draai aan en gebruikte gedroogde vijgen voor dit recept. Het makkelijke aan een clafoutis is dat je hem ruim van te voren (ook een dag van tevoren) kan maken. Zo hoef je op de dag zelf niet meer over je nagarecht na te denken.
Galerij
Categorie: | De thuisbakkerij Nagerechten |
Ingrediënten
Voor
4
Partij(en)
Ingrediënten
250 gram gedroogde vijgen |
300 mililiter volle melk |
150 gram volle kwark of Griekse yoghurt |
50 gram bloem |
4 stuks eieren |
30 gram fijne witte suiker |
1 theelepel vanille extract |
1 mespunt zout |
15 gram boter (om in te vetten) |
1 naar smaak poedersuiker |
vijgen clafoutis Werkwijze
- Zo maak je deze heerlijke clafoutis:
- Week de gedroogde vijgen zo'n 10 minuten in net gekookt water. Laat ze daarna uitlekken in een zeef.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een ovenschaaltje in met boter. Ik heb een rond ovenschaaltje gebruikt met een diameter van ongeveer 20 centimeter.
- Snijd de geweekte vijgen doormidden en leg ze verdeeld op de bodem van de ovenschaal.
- Meng de melk met de kwark of Griekse yoghurt. Voeg de eieren, de suiker, het zout en vanille extract toe. Voeg de bloem toe en meng tot een glad beslag.
- Giet het beslag over de vijgen.
- Bak de vijgen clafoutis 40- 45 minuten in de oven.
- Laat de clafoutis afkoelen.
- Bestrooit voor het serveren met poedersuiker.
- Eet smakelijk!
Opmerkingen
-De clafoutis is heerlijk om koud te eten. Maak hem daarom een dag van te voren. De smaken kunnen zo goed intrekken.
-Kies ook eens ander gedroogd fruit zoals, pruimen of abrikozen. Ook erg lekker!