Figuurcake

Het lijkt een gewone cake, maar als je 'm doorsnijdt... komt er een figuurtje tevoorschijn! Het is even wat werk, maar deze cake is zowel een verrassing als super lekker!

Voorbereidingstijd

Koken

Wachttijd

45m

Deel dit recept

Categorie: De thuisbakkerij

Ingrediënten

Voor 1 Serving(s)

Basisrecept cake

200 gram boter
200 gram suiker
1 tl vanille extract
1 snuf zout
4 stuks eieren
200 gram bloem
1.5 tl bakpoeder
1 klein beetje kleurstof (optioneel)

Chocolade cake

200 gram boter
200 gram suiker
1 tl vanille extract
1 snuf zout
4 stuks eieren
200 gram bloem
1.5 tl bakpoeder
40 gram cacaopoeder
40 gram suiker
75 ml melk

Bereidingswijze

    • Maak eerst de cake die later het figuurtje wordt. Gebruik hiervoor dit basisrecept. Ik heb hier gele kleurstof aan toegevoegd, omdat ik een ster wilde maken die op zou vallen. Zo kan je bij elk figuurtje een kleur kiezen, of de kleur naturel houden natuurlijk. Voeg de kleurstof op het einde toe en spatel goed door het beslag.
    • Laat deze cake volledig afkoelen op een rooster.
    • Verwarm dan de oven voor op 160 graden.
    • Maak het chocoladecake beslag. Wanneer je de basis bijv. groen hebt gemaakt, zou je dit ook een naturel cake kunnen maken zonder kleurstof. Maar ik houd van chocolade :)
      • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
      • Vet een cakeblik in en bekleed met bakpapier.
      • Mix de boter, suiker, het vanille-extract en de snuf zout romig. Hoe langer je mixt, hoe luchtiger de cake wordt!
      • Voeg al mixend de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.
      • Spatel voorzichtig de bloem en het bakpoeder door het beslag.
      • Meng het cacaopoeder en de suiker goed door elkaar. Meng hier de melk doorheen en maak er een glad papje van.
      • Spatel het cacaopapje door het beslag heen.
    • Doe een klein beetje chocoladecake beslag op de bodem van de cakevorm.
    • Snijd de basiscake in plakken en steek uit elke plak een figuurtje. Plaats deze figuurtjes in de cakevorm. Schenk vervolgens de rest van het beslag over de figuurtjes heen. Zorg ervoor dat deze helemaal bedekt zijn en dat het beslag ook langs de zijkanten zit.
    • Bak de cake in 60-75 minuten gaar. 
    • Laat de cake kort afkoelen in de vorm, stort 'm daarna op een rooster en laat de cake daar volledig afkoelen tot kamertemperatuur. 
    • Snijd in plakken en bekijk hoe mooi je cake er uit ziet! En hij smaakt ook nog eens heerlijk!

Notes

Zoals in het recept al gemeld is kan je spelen met kleurstoffen en cakerecepten.

Maak bijvoorbeeld eerst een groene cake waar je kerstboompjes mee uitsteekt. Deze kan weer gebakken worden in een naturel cake. 

Of maak een blauwe cake waar je wolken uitsteekt. 

Laat je creativiteit los op dit recept!

Be the first to post a review