Vijfschaft met mosterdsaus
Vijfschaft is een heerlijk Utrechts gerecht wat vroeger werd gegeten met ingrediënten die nog voor handen waren. Dat waren dus voornamelijk aardappelen, uien, wortel en bonen. Toch vind ik dit gerecht erg lekker op een regenachtige frisse dag. Maak er zeker de mosterdsaus bij, dat maakt dit gerecht echt af.
| Categorie: | Hoofdgerechten |
Ingrediënten
Voor
4
Perso(o)n(en)
Ingrediënten
| 1 kilo vastkokende aardappelen |
| 1 blik of pot bruine bonen |
| 3 flinke uien |
| 300 gram winterpeen |
| 2 stuks stevige appels |
| 30 gram roomboter |
| 1 naar smaak peper en zout |
Ingrediënten mosterdsaus
| 30 gram roomboter |
| 30 gram bloem |
| 500 mililiter (plantaardige) melk |
| 1 naar smaak peper en zout |
| 2 eetlepels mosterd (of meer als je dat lekker vindt) |
Vijfschaft met mosterdsaus Werkwijze
- Zo maak je dit lekkere gerecht:
- Schil de aardappelen. Halveer grote aardappelen. Zorg dat de stukken ongeveer even groot zijn.
- Schil de winterpeen en snijd deze in gelijke stukken.
- Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
- Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes.
- Laat de bruine bonen uitlekken in een zeef.
- Breng een pan water met zout aan de kook en kook de aardappel , samen met de uien 10 minuten.
- Voeg daarna de stukken wortel toe en kook 5 minuten mee.
- Voeg de appelstukjes en de bruine bonen toe en kook nog 2 minuten mee.
- Giet af, breng op smaak met peper en zout en serveer samen met de mosterdsaus en eventueel de rookworst en/ of spekjes.
- Zo maak je heerlijke mosterdsaus:
- Smelt de boter in de pan.
- Voeg de bloem toe en roer met een garde tot een glad geheel.
- Voeg de melk toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat dit 5-10 minuten doorkoken.
- Voeg de mosterd toe en roer dit goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en serveer.
Opmerkingen
-Als je rookworst en uitgebakken spek toevoegt aan dit gerecht dan krijg je het klassieke Utrechtse zevenschaft. Ook erg lekker om eens uit te proberen!