Fries suikerbrood
Suikerbrood... een typisch Friese lekkernij, heerlijk bij een uitgebreide brunch of bij de koffie! Het kost wat tijd i.v.m. het rijzen, maar is zeker niet moeilijk te maken. Dus als je tijd hebt... Geniet dan van dit heerlijke suikerbrood! Lekker met roomboter...
Klaar in
15min
Bereidingstijd
30min
Wachttijd
1u
Galerij
Categorie: | De thuisbakkerij |
Ingrediënten
Voor
1
Partij(en)
340 gram bloem |
7 gram gist (1 zakje) |
200 ml melk |
15 gram witte basterdsuiker |
40 ml gembersiroop |
50 gram roomboter |
6 gram zout |
150 gram parelsuiker (suikernibs) |
3 gram kaneel, gemalen |
Fries suikerbrood Werkwijze
- Los de gist op in een beetje van de melk.
- Kneed van de bloem, gistoplossing, melk, gembersiroop en de basterdsuiker een soepel deeg. Kneed tot slot de boter en het zout erdoor en laat het deeg, afgedekt met een theedoek, 30 minuten rijzen op een warme plek. (Ik gebruikte hiervoor de keukenmachine, maar met de hand kan ook)
- Kneed dan kort de kaneel en de kandijsuiker erdoor.
- Leg het deeg in een goed ingevette bakvorm (ik gebruikte een cakevorm van 30cm) en laat het in de vorm nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Bak het suikerbrood in ongeveer 30 minuten gaar. Haal na het bakken meteen uit de vorm en leg het brood op een rooster. Smeer het rondom royaal in met roomboter om die heerlijke glanzende, plakkende laag te krijgen.
- Laat afkoelen.
Opmerkingen
Ik gebruikte een cakevorm van 30cm. Hierdoor had ik een wat langer en lager suikerbrood.
Je kan ook een kortere vorm gebruiken. Het suikerbrood zal hierdoor hoger worden. Houd dan wel de baktijd in de gaten, het zal wat langer moeten bakken.