Duivekater
Duivekater wordt van oudsher gegeten in Noord-Holland met Pasen of Kerstmis. Het is een heerlijk zoet witbrood wat versierd werd met tekeningen door de bakker: elke bakker maakt zo zijn eigen kenmerkende duivekater!
Klaar in
10min
Bereidingstijd
30min
Wachttijd
1u 30min
Galerij
Categorie: | De thuisbakkerij |
Ingrediënten
Voor
4
Perso(o)n(en)
500 gram bloem |
250 ml warme melk |
7 gram gist |
80 gram witte basterdsuiker |
5 gram zout |
1 stuks citroen (rasp) |
60 gram roomboter, zacht |
0.5 tl kardemom |
1 tl kaneel |
0.3 tl nootmuskaat |
Duivekater Werkwijze
- Meng in een mok de warme melk met de gist en de suiker. Zet apart zodat de gist alvast gaat werken.
- Meng in een grote kom de bloem met het zout, de citroenrasp, de kardemom, kaneel en nootmuskaat.
- Voeg dan het melkmengsel en de zachte boter toe en kneed dit goed door. Uiteraard kan een keukenmachine dit werk een stuk makkelijker voor je maken! Kneed zeker 10 minuten door totdat je een soepel deeg hebt.
- Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met een theedoek of plastic folie. Laat ongeveer 1 uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Kneed het deeg nog een keer goed door. Maak er een plat langwerpig brood van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Snijd het deeg aan de korte zijden 2x in, zodat je aan beide kanten 3 'slierten' krijgt. Rol deze op (zoals een slakkenhuis). Zie foto.
- Laat het deeg nu weer rijzen, ongeveer 30 minuten. Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor op 200 graden.
- Kluts het ei. Smeer het hele brood in met het geklutste ei. Snijd vervolgens met een scherp (!) mes een tekening in het brood. Ik koos voor een bladermotief!
- Bak het brood af, het is in ongeveer 20-30 minuten gaar. Klop op de onderkant van het brood. Klinkt het hol? Dan is het gaar!
Opmerkingen
Door het brood eerst in te smeren met geklutst ei en daarna pas de tekening erin te snijden, krijg je een mooi kleurverschil bij het bakken.
Varieer met de tekeningen, zodat je elke keer een mooi versierd brood op tafel zet!