Krentjebrij watergruwel
Watergruwel of krentjebrij: de naam klinkt niet lekker in de oren, maar dat is het zeker wel! Zeker in combinatie met vanillevla is dit bessen-zure nagerecht heerlijk.
Klaar in
8u
Bereidingstijd
1u 30min
Galerij
Categorie: | Nagerechten |
Ingrediënten
Voor
8
Perso(o)n(en)
100 gram parelgort |
1 liter water |
1 stuks vanillestokje |
1 stuks citroen, sap en rasp |
1 stuks kaneelstokje |
1 snuf zout |
50 gram krenten |
50 gram rozijnen |
100 gram suiker |
500 ml (veen)bessensap |
Krentjebrij watergruwel Werkwijze
- Begin de dag van tevoren: week de parelgort een nacht in ruim koud water.
- Laat de gort uitlekken en doe in een pan.
- Voeg hier 1 liter water aan toe.
- Voeg ook de citroensap, citroenrasp, het opengesneden vanillestokje, het kaneelstokje en een snuf zout aan toe en breng aan de kook.
- Laat ongeveer 1 tot 1,5 uur zachtjes koken.
- Giet hierna ongeveer 300ml water af.
- Voeg dan de krenten, rozijnen en suiker toe. Kook nog ongeveer 10 minuten tot de suiker is opgelost.
- Haal van de kook en voeg het bessensap toe. Roer goed door.
- Serveer warm of koud en met of zonder vanillevla!
Opmerkingen
Het woord 'watergruwel' is niet omdat het 'om te gruwelen' is... het komt van het Engelse woord 'gruel', wat dunne pap betekent.