knapkoek knapkook
Dit typisch Limburgs koekje mag niet ontbreken bij een lekker kopje koffie of thee. Het is een lekker bros koekje.
Categorie: | De thuisbakkerij |
Ingrediënten
Voor
1
Partij(en)
Ingrediënten
250 gram zelfrijzend bakmeel |
2 zakjes vanillesuiker |
1 stuks ei |
1 mespunt zout |
1 theelepel kaneel |
125 gram ongezouten roomboter |
125 gram witte basterdsuiker |
2 eetlepels kristalsuiker |
1 theelepel citroenrasp |
knapkoek knapkook Werkwijze
- Zo maak je deze heerlijke Limburgse koekjes:
- Mix de boter met de basterdsuiker. Dit gaat het beste in een keukenmachine. Roer tot een glad geheel.
- Voeg het ei, kaneel, citroenrasp, zout en vanillesuiker toe en roer nogmaals goed door elkaar.
- Voeg het bakmeel toe en kneed tot een egaal deeg. Het lijkt een beetje slap maar dat geeft niks.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat dit zeker een uurtje rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast en leg dit direct op het bakpapier op de bakplaat. Dit deeg is anders lastig te verplaatsen. Bestrooi het deeg met een beetje bloem en rol uit tot een rechthoekige lap van 3- 5 centimeter dik.
- Bestrooi het deeg met de kristalsuiker.
- Snijd met een mes het deeg in vormpjes maar niet helemaal door. (vierkantjes of ruitvorm).
- Bak de koek in de oven gaar in 15- 20 minuten. Hou het deeg goed in de gaten zodat het niet te bruin wordt. Het is afhankelijk van de dikte hoe lang de koek precies moet bakken.
- Haal de bakplaat uit de oven en snijd het deeg direct na het bakken nogmaals in over de snijranden.
- Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat.
- Eet smakelijk!