coq au vin blanc
Het is augustus en we zijn neergestreken in Frankrijk!. Frankrijk staat bekend om zijn verfijnde keuken. Zo ook deze coq au vin (blanc). Een heerlijk stoofgerecht waarbij het water je in de mond loopt. De hele middag geniet je al van de heerlijke geuren. Eet er stokbrood bij en een simpele salade want de kip staat in de hoofdrol!
Klaar in
20min
Bereidingstijd
1u
Galerij
Categorie: | Hoofdgerechten |
Ingrediënten
Voor
4
Perso(o)n(en)
Ingrediënten
8 stuks drumsticks (biologisch) |
200 gram spekblokjes |
100 gram roomboter |
2 eetlepels olijfolie |
1 stuks ui |
1 stuks rode ui |
1 grote winterpeen |
3 teentjes knoflook |
4 stengels bleekselderij |
200 mililiter kippenbouillon |
200 mililiter kookroom |
500 mililiter droge witte wijn |
15 gram verse tijm |
2 stuks laurierblaadjes |
coq au vin blanc Werkwijze
- Zo maak je deze heerlijke coq au vin:
- Bak de spekblokjes uit in een droge gietijzeren pan. Schep ze na het bakken uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Verhit de boter en olie in dezelfde pan (bij het bakvet van de spekjes). Bak hierin de drumsticks rondom bruin. Schep de drumsticks uit de pan en leg op een bord.
- Snipper de gewone ui.
- Snijd de rode ui in halve ringen.
- Snijd de bleekselderij stengels in stukjes.
- Hak de knoflook fijn.
- Snijd de wortel in stukjes.
- Bak de groenten ongeveer 5 minuten in de pan in het achtergebleven boter/ olie/ spekvet.
- Ris ondertussen de blaadjes van de tijmtakjes en bak deze het laatste minuutje mee bij de groente.
- Doe de bouillon, wijn en laurierblaadjes bij de groenten. Breng het geheel aan de kook.
- Leg de drumsticks voorzichtig in de pan en stoof de kip op laag vuur ongeveer 40 minuten met het deksel half op de pan.
- Voeg de kookroom toe. Breng weer aan de kook en stoof nog 10-15 minuten zonder deksel.
- Breng het geheel op smaak met peper en zout.
- Eet smakelijk!
Opmerkingen
-Maak de kip gerust 1-2 dagen van te voren klaar. De smaken kunnen dan goed intrekken en worden nog intenser.