Wolkentulband
We noemen dit thuis de wolkentulband vanwege de zachte structuur. Dit komt omdat er slagroom wordt gebruikt in plaats van boter. De blauwe kleurstof is natuurlijk optioneel, maar geeft een leuk effect!
Klaar in
15min
Bereidingstijd
50min
Wachttijd
30min
Galerij
Categorie: | De thuisbakkerij |
Ingrediënten
Voor
1
Partij(en)
400 ml slagroom, koud (>35 % vet) |
4 stuks eieren |
230 gram suiker |
1 el vanille extract |
300 gram bloem |
0.5 zakje bakpoeder |
1 snuf zout |
1 beetje kleurstof (optioneel) |
Wolkentulband Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een tulbandvorm in en bestuif deze met bloem.
- Klop de slagroom in een kom lobbig op.
- Mix in een andere kom de eieren, suiker en vanille extract in 5 minuten romig.
- Zeef de bloem, bakpoeder en zout en voeg dit toe aan het ei mengsel.
- Voeg ook de slagroom toe en spatel dit allemaal door elkaar.
- Indien je met kleurstof werkt: verdeel dan dit beslag over 2 kommen en voeg aan één kom wat kleurstof toe. Roer dit goed door het beslag.
- Verdeel het beslag over de tulbandvorm. Indien je 2 kommen hebt: verdeel wat beslag om en om. Tijdens het bakken zakt het door elkaar voor een gemarmerd effect.
- Bak de cake in 50 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake goed gaar is.
- Laat de tulband ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort daarna de cake op een rooster en laat daar verder afkoelen.
Opmerkingen
Door slagroom in plaats van roomboter te gebruiken wordt het een heel luchtige cake. Hij is wel minder lang houdbaar en vers het lekkerst. Wil je de cake toch even bewaren, doe dit dan in de koelkast en laat 'm op kamertemperatuur komen voor je gaat eten.