Cranberry ontbijtkoek

Deze ontbijtkoek is ontzettend lekker en door het gebruik van volkorenmeel ook goed vullend. Een goed begin van de dag: vries ze in per plakje en je kan er lang van genieten!

Voorbereidingstijd

Koken

Wachttijd

15m

Deel dit recept

Categorie: Ontbijt

Ingrediënten

Voor 1 Batch(es)

2 stuks eieren
2 eetlepels honing
2 theelepels vanille extract
200 ml melk
250 gram volkorenmeel
2 theelepels bakpoeder
3 theelepels koekkruiden
1 theelepel kaneel
1 snuf zout
2 eetlepels zonnebloemolie
50 gram cranberry's
150 gram suikernibs (optioneel!)

Bereidingswijze

  1. Van deze ontbijtkoek heb ik twee varianten: de basisvariant, die redelijk gezond is aangezien alleen honing de zoete smaak afgeeft en er verder geen suiker wordt toegevoegd. En de variant bestrooid met suikernibs. Dit maakt het een guilty pleasure en zorgt dat de koek ook heerlijk bij de koffie of thee is!
  2.  
    • Verwarm de oven voor op 180 graden boven onder warmte.
    • Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier.
  3.  
  4. Het maken van de ontbijtkoek werkt net als met cake: eerst alle natte ingrediënten mengen en daarna de droge ingrediënten toevoegen.
    • Kluts de eieren los met de honing en het vanille extract.
    • Voeg als er geen klontjes meer zijn de melk toe en mix even goed door.
    • Voeg het volkorenmeel, het bakpoeder, de koekkruiden, de kaneel en de snuf zout toe en spatel rustig door het ei-mengsel.
    • Roer tot slot de olie en cranberry's er doorheen.
    • Giet het mengsel in de cakevorm.
    • Wanneer je suikernibs toe wilt voegen, strooi je deze nu over het mengsel heen en druk licht aan.
    • Zet de koek 45 minuten in de oven. 
    • Houd de koek na 30 minuten goed in de gaten: wanneer hij te donker wordt kan je de koek afdekken met aluminiumfolie.
    • Laat de koek afkoelen op een rooster, maar je kan er best van smullen als -ie nog een beetje warm is, dat is heerlijk!

Notes

De cranberry's geven een heerlijk frisse smaak aan deze ontbijtkoek. Geen fan van of niet in huis? Probeer dan met rozijnen. Ook kan je ze helemaal achterwege laten. Dan wordt de koek wat steviger.

De ontbijtkoek smaakt heerlijk met roomboter!

Suikernibs zijn bakvaste suikerbrokken die ook gebruikt worden in bijvoorbeeld suikerbrood. Je kan deze kopen bij sommige molens of bak- taartenwinkels. Voor dit recept heb ik de nibs met de keukenmachine wat kleiner gemaakt.

Be the first to post a review