zaalouk
Deze maand zijn we in Marokko! Hier maken ze heerlijke salades en dips. Zoals deze zaalouk, oftewel aubergine salade. Je kan deze gebruiken als dip of smeersel op wraps. Echt het proberen waard. Door de aubergine eerst te roosteren in de oven krijgt deze veel meer smaak.
Galerij
Categorie: | Salades |
Ingrediënten
Voor
1
Partij(en)
Ingrediënten
2 stuks aubergine |
3 stuks tomaat |
3 teentjes knoflook |
1 theelepel komijn gemalen |
1 theelepel gerookte milde paprikapoeder |
0.5 theelepel gemberpoeder |
0.5 theelepel chilivlokken |
0.5 stuks citroen |
1 naar smaak peper en zout |
3 eetlepels olijfolie |
zaalouk Werkwijze
- En zo maak de je deze heerlijk zaalouk:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de aubergines over de helft. Snijd het vruchtvlees kruislings in en leg ze met het vruchtvlees naar boven in de ovenschaal. besprenkel 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rooster de aubergines 45 minuten inde oven. Het vruchtvlees is nu lekker zacht.
- Verhit de resterende 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Pers de teentjes knoflook hierin 1 minuutjes.
- Voeg de specerijen (komijnpoeder, paprikapoeder, gemberpoeder, chilivlokken) toe en bak 1 minuutje mee.
- Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan het knoflook/ specerijenmengsel. Bak dit ongeveer 10 minuutjes.
- Schraap het vruchtvlees uit de aubergines en voeg dit toe aan het tomatenmengsel. Stoof het geheel ca. 25 minuten met de deksel op de pan op laag vuur.
- Pers het sap uit een halve citroen en roer door het geheel.
- Breng op smaak met peper en zout
- Eet smakelijk!
Opmerkingen
-Je kan de zaalouk 2 dagen bewaren in de koelkast. De smaken kunnen alleen nog maar beter intrekken als je de Zaalouk van te voren maakt.
-Je kan de zaalouk zowel koud als (lauw) warm eten.