Bonbons

Oké... bonbons zijn niet makkelijk en snel te maken en vallen dus eigenlijk niet in onze visie van makkelijke recepten in een druk gezinsleven. Maar het is wel leuk om te doen én ontzettend lekker! Dus, wil je je bezoek een keer verrassen? Maak dan één van deze 3 varianten!

Koken

Wachttijd

45m

Deel dit recept

Categorie: De thuisbakkerij Nagerechten

Ingrediënten

Voor 2 Dozen(s)

Wit met ganachevulling

300 g witte chocola
50 ml slagroom
75 g melkchocola
10 g roomboter

Melkchocola met karamel/nougatine vulling

350 g melkchocola
0.25 blik gecondenseerde melk
2 el nougatine

Puur met witte chocola/vanillevulling

250 g pure chocola
65 ml slagroom
1 tl vanille extract
100 g witte chocola

Bereidingswijze

 1. Voor het maken van alle bonbons geldt: gebruik de chocola die je zelf lekker vindt als basis. Zelf gebruik ik vaak Cote d'Or, maar wil ik echt uitpakken, dan koop ik Callebaut chocolade. Deze Belgische chocolade wordt ook door veel professionele bonbonmakers en patisserieën gebruikt en heeft een heerlijke smaak. Ook is het makkelijk te verwerken, iets wat ideaal is bij het maken van bonbons!
 2. Voor bonbons heb je vormpjes nodig. Dit kunnen officiële bonbonvormen zijn, maar siliconen ijsblokjesvormen werken ook heel erg goed!
 3. Ik heb 3 verschillende bonbons gemaakt:
 4. - Wit met ganachevulling (25-30 stuks)
 5. - Melkchocolade met karamel/nougatine vulling (15-20 stuks)
 6. - Puur met witte chocolade/vanillevulling (15-20 stuks)
 7. Voor alle recepten geldt dat je de chocola au bain marie moet smelten. Om een mooi glanzende bonbon te krijgen moet je de chocola eigenlijk tempereren. Door 2/3e van de chocola te smelten en hier van het vuur af het laatste 1/3e deel aan toe te voegen en te roeren, krijg je mooi glanzende chocola.
 8. Hieronder volgen de recepten per soort.
 9.  
 10. Wit met ganachevulling (25-30 stuks)
 11. Smelt de witte chocolade au bain marie. Vul de vorm met de chocolade. Draai goed rond zodat de bodem en de zijkanten allemaal een laagje chocola hebben. Draai de vorm daarna boven een kom om en laat goed uitlekken, zodat je een soort bakje hebt gemaakt in de vorm.
 12. Verwarm de slagroom in een steelpannetje. Haal van het vuur en voeg hier de melkchocolade aan toe. Roer door totdat dit gesmolten is. Voeg tot slot de roomboter toe en roer dit door tot ook de roomboter gesmolten is. Laat even staan tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur.
 13. Vul de vormpjes voorzichtig tot ónder de rand met de ganachevulling. 
 14. Gebruik de witte chocola die je hebt afgegoten voor het afdekken van de vulling. Indien dit weer is gestold, smelt dit dan nog au bain marie. Giet over de vorm heen en schraap glad zodat het mooi recht afgedekt wordt.
 15. Laat alles goed hard worden en druk ze daarna uit boven een bord.
 16.  
 17. Melkchocolade met karamel/nougatine vulling (15-20 stuks)
 18. Laat het blikje gecondenseerde melk volledig onder water in 3 uur koken van melk tot karamel: dit doe ik vaak met meer blikjes tegelijk en dan bewaar ik de blikjes tot ik ze nodig heb. Zorg dat het blikje in ieder geval op kamertemperatuur is.
 19. Smelt de melkchocolade au bain marie. Vul de vorm met de chocolade. Draai goed rond zodat de bodem en de zijkanten allemaal een laagje chocola hebben. Draai de vorm daarna boven een kom om en laat goed uitlekken, zodat je een soort bakje hebt gemaakt in de vorm.
 20. Vul de vormpjes met een klein beetje nougatine. Dit kun je zelf maken, maar ook kant en klaar kopen. Schep hier overal karamel op tot ónder de rand.
 21. Gebruik de melkchocola die je hebt afgegoten voor het afdekken van de vulling. Indien dit weer is gestold, smelt dit dan nog au bain marie. Giet over de vorm heen en schraap glad zodat het mooi recht afgedekt wordt.
 22. Laat alles goed hard worden en druk ze daarna uit boven een bord.
 23.  
 24. Puur met witte chocolade/vanillevulling (15-20 stuks)
 25. Smelt de pure chocolade au bain marie. Vul de vorm met de chocolade. Draai goed rond zodat de bodem en de zijkanten allemaal een laagje chocola hebben. Draai de vorm daarna boven een kom om en laat goed uitlekken, zodat je een soort bakje hebt gemaakt in de vorm.
 26. Verwarm de slagroom samen met het vanille extract in een steelpannetje. Haal van het vuur en voeg de witte chocolade toe. Roer door tot de chocola is gesmolten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 27. Vul de vormpjes tot ónder de rand met de witte chocolade/vanillevulling.
 28. Gebruik de pure chocola die je hebt afgegoten voor het afdekken van de vulling. Indien dit weer is gestold, smelt dit dan nog au bain marie. Giet over de vorm heen en schraap glad zodat het mooi recht afgedekt wordt.
 29. Laat alles goed hard worden en druk ze daarna uit boven een bord.

Notes

Bonbons maken kost tijd en je hebt veel ruimte nodig. Zorg dat je aanrecht zo leeg mogelijk is. Aan het eind zit je keuken onder, maar dat maakt niet uit! Neem de tijd, geniet van het proces en dan heb je ook echt wat speciaals om trots op te zijn. 

Als je het vaker doet merk je dat het fijn is om met bepaalde tools te werken. Zo gebruik ik altijd deegschrapers om de chocola goed glad te strijken en heb ik speciale au bain marie-pannetjes. 

Be the first to post a review